Diverse

Pastoritul oilor, activitatea fara de sfarsit

crescutul oilor

Intr-o lume in care digitalizarea se misca cu o viteza uimitoare, viata la tara pare ca sta in loc si oamenii pastreaza cu sfintenie activitatile lor. Iubitor de traditie, de viata petrecuta in satul romanesc, de povestile batranilor, acest lucru nu poate decat sa ma bucure. Faptul ca imi regasesc originile la sat si ca am vazut in gradina bunicilor mereu animale, imi aprofundeaza aceste sentimente.

In vremurile de demult, crescutul animalelor era principala sursa de venit a oamenilor. Cei care aveau animale, implicit aveau si pamant si erau considerati cei mai instariti. Odata cu trecerea timpului, acest lucru a inceput sa capete o insemnatate mai redusa, fapt datorat mai ales urbanizarii intensive. Insa, viata satului se poate caracteriza, in continuare, prin pastrarea vie a traditiei cresterii animalelor.

Povesteam anul trecut despre viata la tara, despre viata in satele Ciocanu si Sirnea, unde principala sursa de venit a oamenilor este pastoritul oilor. Povestind despre Fundata si viata linistita de acolo, spuneam ca intamplator m-am intalnit cu un satean foarte amabil, a carui mandrie este ograda si animalele. Pentru el, oieritul si ingrijirea animalelor nu este doar o sursa de venit, ci un stil de viata adoptat cu bucurie, din generatie in generatie.

Taranul roman inca iubeste pamantul si il apara cu indarjire. El nu se bazeaza pe ceilalti si traieste zi de zi pentru a-si vedea rodul muncii asidue. Scopul lui este de a lasa drept mostenire un trecut si o imagine impunatoare, mai presus de lucrurile materiale. Omul simplu de la tara, preocupat mai mult de soarta animalului din ograda decat de propria-i viata reprezinta dovada suprema a sacrificiului facut pentru a capata admiratia, respectul si pozitia in societatea lumii arhaice, rurale, in care valorile materiale nu se capata prin inselare. Omul de la tara pretuieste animalul, simpla oaie din turma cu sute de oi, pentru ca ea ii asigura traiul si bunastarea.

Imaginea bunicului, inconjurat de mioare, cu ochii ridicati inspre cer, multumind ca turma ii este intreaga la finalul fiecarei zi este tabloul pe care il voi purta in minte intreaga viata. Iubirea lui fata de fiecare dintre oi, dragostea si devotamentul lui pentru ele, ma determina sa cred ca oricat de grea este o munca, daca iti aduce satisfactie, esti cel mai implinit om.

Daca suntem iubitori ai traditiilor autentice, chiar daca nu alegem sa le practicam, putem incuraja productia taranului roman, prin achizitionarea produselor lor, care, nu numai ca sunt sanatoase, ci sunt extrem de delicioase.

Pastoritul oilor 🙂

Reactia ta

Incantat
1
Fericit
0
Dragoste
0
Nu sunt convins
0
Amuzant
0

Ar putea sa-ti placa si

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Mai multe in:Diverse