CalatorieLocatii

Transfagarasan, cel mai spectaculos drum din tara

Transfagarasan

Transfagarasan este, cu siguranta, cel mai spectaculos drum din tara si nu numai. Drumul in sine, Balea Lac, culmile Fagarasilor, transforma aceasta regiune in unul din cei mai importanti ambasadori al tarii in ceea ce priveste turismul. Peisajele uluitoare, maretia muntilor, aerul curat, lacul Balea si izvorul care il alimenteaza, toate acestea construiesc un tablou impresionant. Daca esti pasionat de condus, de munte, de aventura, acest drum este ceea ce cauti.
Transfagarasan strabate judetele Sibiu si Arges. Fiecare are frumusetea lui si merita traversat in intregime. Noi am ales sa urcam pe partea dinspre Arges. Astfel, in calea noastra am putut vizita cetatea Poenari si lacul Vidraru, iar la coborare, se regaseste cascada Balea, la doar jumatate de ora de mers de la telecabina.

Detalii tehnice: drumul incepe din comuna Bascov (judetul Arges) si se termina in apropierea comunei Cartisoara (judetul Sibiu). Lungimea drumului este de 151 km, traversand pe axa nord-sud Munții Fagaras. Altitudinea maxima este de 2042 m, fiind atinsa in apropierea tunelului de langa Balea Lac. Initiativa construirii a avut-o Nicolae Ceausescu, Transfagarasan fiind construit intre anii 1970-1974.

O parte din traseele montane (sursa transfagarasan.info):

  • Cabana Cascada Balea (1234 m) – Valea Doamnei – Curmatura Balei (2202 m) – cabana Paltinul (2034 m).  Durata traseului este de 4 ore, marcajul fiind crucea rosie.
  • Lacul Balea (2027 m) – Saua Paltinului (2350 m). Durata traseului este de 1 ora, marcajul fiind banda albastra.
  • Cabana Paltinul (2034 m) – Caldarea Vaiugii – Saua Vaiugii (2390 m). Durata traseului este de aproximativ 1 ora 30 minute, marcajul fiind punct albastru.
  • Cabana Paltinu (2034 m) – Saua Capra (2315 m) – Varful Vanatoarea lui Buteanu (2507 m). Durata traseului este de aproximativ 3 ore, marcajul fiind triunghi albastru.
  • Cabana Cascada Balea (1234 m) – Valea Balei – Lacul Balea (2027 m). Durata traseului este de 2 ore 30 minute, marcajul fiind triunghi albastru.
  • Cabana Cascada Balea (1234 m) – Muchia Buteanu – Saua Netedului (2234) – Lacul Balea (2027 m). Durata traseului este de 5 ore, marcat partial.
  • Cabana Podragu (2136 m) – Curmatura dintre lacuri (2270 m) – Portita Arpasului (2175 m). Durata traseului este de 3 ore 30 minute, marcaj triunghi rosu si banda albastra.
  • Cabana Podragu (2136 m) – Saua Podragului (2307 m). Traseul este relative scurt, de 45 minute, urmand marcajul rosu.

Ce putem vizita? Spuneam mai sus de cetatea Poenari, lacul Vidraru, cascada Balea, dar sunt si alte zone de vizitat pe traseu. Partea dinspre Sibiu este mai generoasa, asa ca va propunem Castelul de Lut, manastirea Cisterciana, satele din zona, cetatea Fagaras, si desigur, orasul Sibiu. Farmecul orasului este stiut de catre toata lumea si nu are nevoie de prezentare.

Despre lucrurile pozitive am tot spus. Insa, din pacate, ca orice loc din Romania are si parti negative, cauzate, de cele mai multe ori de catre om. Drumul este destul de aglomerat. Daca in timpul saptamanii gasesti parcare in varf, la Balea, in weekend poti sta si 1-2 ore la coada. Trebuie gasita o solutie pentru viitor astfel incat traficul sa fie fluidizat. Avand in vedere aglomeratia si lipsa unui trotuar, toate acele cabanute de pe marginea drumului strica farmecul locului. Sa speram ca in viitorul apropiat se vor reamenaja aceste locuri astfel incat sa se pastreze cat mai mult imaginea naturala a locului.

Nu in ultimul rand trebuie sa amintim si mizeria. Pe pajistile din jurul lacului, pe fiecare poteca, exista destul de multe lucruri aruncate. Doar noi, oamenii, putem schimba acest aspect. Prin bunul simt, respectul fata de natura si mediul inconjurator putem renunta la aruncarea gunoaielor in spatii neamenajate.

Reactia ta

Incantat
0
Fericit
1
Dragoste
1
Nu sunt convins
0
Amuzant
0

Ar putea sa-ti placa si

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Mai multe in:Calatorie