CalatorieLocatii

Casa Pelinica – muzeul satului Fundata

casa pelinica

Se spune ca locul natal lasa o amprenta permanenta in sufletul oricarui om. Nu exista niciun alt loc care sa redea mai profund cele mai pretioase amintiri si trairi ale copilariei. Pentru oamenii crescuti la sat, alaturi de familia extinsa, locul natal este sacru si constituie temelia vietii lor.

Cu toate acestea exista si locuri in care viata ne poarta si pe care le pastram in suflet, pentru toata frumusetea lor, pentru oamenii pe care ii intâlnim, dar si pentru asocierea lor cu locul natal. Comuna Fundata este locul in care revenim mereu cu drag, locul care reuseste sa ne surprinda de fiecare data. Asa s-a intâmplat la ultima vizita, unde am avut ocazia sa ajungem la Casa Pelinica, muzeul satului dar si o casa primitoare de oaspeti. Locul este unul cu adevarat impresionant.

Istoria locului

In primul rand, privelistea spre muntii Bucegi nu are alta asemanare. Linistea naturii, aerul curat, animalele din ograda, toate acestea creeaza tabloul perfect. Casa Pelinica are o poveste scrisa din generatie in generatie. Pe vremuri, casuta avea un dormitor, camera de oaspeti (folosita doar la sarbatori) si o bucatarie. Mobilierul este cel original, peretii sunt imbracati in straie care inainte se gaseau in lada de zestre, acestea pastrand farmecul si aerul a zeci de ani in urma. Casuta este un ambasador al vietii la tara, al stilului arhitectural specific zonei, al traditiilor pastrate cu sfintenie din generatie in generatie.

Gazda este primitoare, oameni de toata vrednicia. Acestia nu au renuntat la ograda si la muncile din gospodarie. Cat este vara de lunga se face fanul, urmeaza otava in toamna, iar iarna gospodaria este plina de animale. Experienta de aici ofera si un festin culinar. Mancarea mamei Tica este foarte buna, se potriveste din plin cu expresia „mancare ca la mama acasa”; supa de gaina, bulzul pe jar, carnea la garnita si gogosile, toate sunt bucate alese preparate doar cu produse din gospodaria proprie.

La Casa Pelinica timpul nu se masoara in minute, ci se masoara in amintiri si momente. Strajeluita de catre Muntii Bucegi, inconjurata de bogatia naturii, de verdele crud si curat, cu o atmosfera intretinuta de trilul pasarilor si de fosnetul codrului, aceasta casuta straveche reprezinta noutatea vremurilor moderne in care traim.

Casa Pelinica Fundata

Cum se ajunge ?

Fundata este la granita judetelor Arges si Brasov. De la intrarea in judetul Brasov, pe DN 73 (culoarul Rucar – Bran), la aproximativ 500m se face un drum la dreapta. Urmeaza un drum de aproximativ 3.5 km; inainte de biserica din comuna se face stanga.

Detalii pot fi gasite aici.

Ce se poate vizita in imprejurimi?

  • Traseele ecoturistice, care ofera imagini de nedescris.
  • Satul Sirnea, primul sat turistic din Romania.
  • Cheile Gradistei si Moeciu.
  • Satul Ciocanu impreuna cu Dambovicioara (Cheile Dambovicioarei si Pestera Dambovicioara).
  • Drumetii pe carari de munte in Bucegi, Piatra Craiului sau Leaota.
  • Castelul Bran.
  • Cetatea Rasnov.

Reactia ta

Incantat
0
Fericit
0
Dragoste
0
Nu sunt convins
0
Amuzant
0

Ar putea sa-ti placa si

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe in:Calatorie