Diverse

Traditie in varf de munte

Traditie in varf de munte

Chiar daca am mai atins subiecte precum pastoritul oilor si tradiitiile romanilor,cred ca este foarte important sa nu uitam si sa promovam aceste activitati care in istoria omului au reprezentat activitatile de baza ale supravietuirii si bunului mers al societatii. Romanul nu isi uita radacinile niciodata. Omul gospodar, omul de la tara isi pastreaza cu sfintenie traditiile. Obiceiul de a urca cu oile in varf de munte este transmis din generatie in generatie, acest lucru putand fi descoperit si in muntii Iezer-Papusa, dar si mai jos, pe culmile Rucarului.

Sa fii cioban nu este usor. In varf de munte, pe vreme de ploaie, frig, soare, se duce o lupta cumplita. Cel mai probabil acesta este si motivul pentru care din ce in ce mai putini oameni, in fiecare an, renunta la acest obicei. Insa, chiar si asa, sunt oameni care nu s-au abatut de la acest drum, oameni care au multi ani de experienta in pastoritorul oilor. Un astfel de om am intalnit in Saua Gradisteanu (muntii Iezer-Papusa). Cu o experienta de peste 20 de ani, acesta povesteste cu tot sufletul despre viata lui. Sacrificiul lor este unul mare, ei nu cunosc termenul “concediu de vara”, sunt nopti pe care le petrec sub cerul liber, si aduna zeci de kilometri intr-o singura zi.

Chiar daca suntem inconjurati de magazine si avem acces la orice aliment pe care il dorim, sunt momente in care ne dorim alimente de calitate superioara, acestea fiind produsele bio. Astfel de produse se regasesc la stana: branza de burduf, cascavalul afumat, telemeaua. Gustul lor autentic nu poate fi reprodus usor, retetele lor fiind transmise din generatie in generatie.

Septembrie se apropie si in curand oile vor cobori de la munte. Imi amintesc anii copilariei, ca atunci cand incepea scoala avea loc fenomenul numit transhumanta. Oile coboara de la munte, si majoritatea aleg sa se retraga la campie pentru iarna care urmeaza.

Reactia ta

Incantat
2
Fericit
0
Dragoste
0
Nu sunt convins
0
Amuzant
0

Ar putea sa-ti placa si

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Mai multe in:Diverse