Diverse

1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei

1 decembrie ziua nationala a romaniei

Ziua Nationala a Romaniei este asociata cu paradele fastuoase din capitala, precum si de la Alba Iulia, locul infaptuirii Zilei Nationale. Multimi de oameni, care asteapta defilarea armatei romane, reprezinta imaginea care caracterizeaza o zi de 1 Decembrie in Romania.

„Avem o mandra tara / Prin timpi de jale-amara / Stramosii se luptara / S-o scape de stapani. / Azi singur, noi, romanii / Suntem in ea stapani, / Sus inima, romani!” George Cosbuc – Sus inima.

Anul acesta, Ziua Nationala este umbrita de evenimentele petrecute in ultimele luni, pandemia de Coronavirus schimband complet imaginea cu care am fost obisnuiti atat de multi ani, si anume multimile adunate de-a lungul Bulevardului Kiseleff, fluturand tricolorul si admirand flota armatei. Din pacate, anul acesta suntem nevoiti sa evitam aceste adunari pentru a da sansa urmatorilor ani de a retrai ceea ce odinioara reprezenta normalul.

Ziua de 1 Decembrie, reprezinta, conform legii promulgate in 1990, momentul in care Marea Adunare de la Alba Iulia voteaza unirea Transilvaniei cu Romania, in anul 1918. Odata cu unirea s-a marcat si unul dintre cele mai importante evenimente istorice. Prin unanimitate, la data de 1 Decembrie 1918, Adunarea Nationala a Romanilor, decide unirea neconditionata a Transilvaniei cu Romania. Legea Unirii a fost ratificata prin decret de lege, pe data de 11 decembrie 1918 de catre regele Ferdinand. 1 Decembrie a fost adoptata ca Zi Nationala a Romaniei in anul 1990, de catre presedintele vremii, Ion Iliescu. Intre anii 1866-1947 Ziua Nationala a Romaniei a fost 10 mai, apoi intre 1948-1989, ziua de 23 august.

Astfel, la 1 Decembrie 1918, se decide in unanimitate, unirea Transilvaniei, Crisanei si Maramuresului cu Romania, cu pastrarea unei autonomii locale, pe fundamente democratice, cu egalitate intre nationalitati si religii.

Atunci, Vasile Godis a declarat: „Adunarea nationala a tuturor romanilor din Transilvania, Banat și Tara Ungureasca, adunati prin reprezentantii lor indreptatiti la Alba Iulia in ziua de 18 noiembrie/1 decembrie 1918, decreteaza unirea acelor romani si a tuturor teritoriilor locuite de dansii cu Romania. Adunarea proclama indeosebi dreptul inalienabil al natiunii romane la intreg Banatul, cuprins intre Mures, Tisa si Dunare”.

“Moldova, Transilvania si Muntenia nu există pe fata pamantului. Exista o singura Romanie: exista un singur corp si un singur suflet, in care toti nervii si toate suspinele vibreaza unul catre altul.” — Bogdan Petriceicu Hasdeu

Sursa fotografie cover: https://www.radioresita.ro/

Reactia ta

Incantat
3
Fericit
0
Dragoste
0
Nu sunt convins
0
Amuzant
0

Ar putea sa-ti placa si

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe in:Diverse