Calatorie

Urcare pe Varful Iezer

Odaia cu povesti - varful Iezer

Cunoastem bine expresia “muntii nostri aur poarta”, care, in mare parte, este adevarata. Chiar daca nu discutam la propriu despre aur, bogatia muntilor consta in pajistea (aproape unica in Europa), frumusetea peisajelor si nu numai. Am ales sa pornim in cautarea “aurului”, urcand pe Varful Iezer – Papusa. Drumul incepe din comuna Leresti, la cativa kilometri de Drumul National DN73 (Pitesti – Brasov).

Am plecat de dimineata, cand inca era racoare afara, deoarece traseul este destul de lung si dificil pe alocuri. Practic, experienta noastra incepe de la barajul Rausor, de unde vedem o parte din colosul pe care vrem sa il cucerim. Imaginea pe care o avem in fata ne ofera energia de care aveam nevoie pentru traseul care ne asteapta. Un avantaj important il constituie drumul. Acesta este asfaltat, asa ca am reusit sa ajungem cu masina pana la Cabana Voina. De acolo am inceput sa luam la pas traseul care avea sa ne aduca atata satisfactie.

Situati in lantul Carpati, Carpatii Meridonali, grupa majora sudica, muntii Iezer – Papusa ofera un traseu de neuitat, cu peisaje care iti taie rasuflarea. Muntii Iezer sunt ridicati intre cursurile superioare ale raului Doamnei si Dambovitei, care ii delimiteaza la nord, nord- vest si vest, catre inaltele culmi ale Fagarasului, precum si la est, catre creasta Pietrei Craiului.

Urcarea nu a fost deloc usoara, pentru ca a durat aproximativ 3 ore, a presupus mers prin padure, jepi. Coborarea a fost, de asemenea, surprinzatoare, in calea noastra intalnind stana de oi, durata acesteia fiind de aproximativ 4 ore in care am putut admira varful Papusa in toata maretia lui. La urcare am fost placuti surprinsi de palcurile mari si dese de afine. Acest lucru ne-a permis sa avem mai multe pauze, timp in care ne luam doza de energie din micile si gustoasele fructe de padure.

Efortul urcarii a fost rasplatit atunci cand am ajuns la Refugiul Iezer (2135 m), urmat imediat de Lacul Iezer. Acolo am intalnit mai multe grupuri de oameni care aveau acelasi scop ca si noi. Mereu este placut sa intalnesti oameni pe traseu, sa le asculti povestile si sa imparti experiente. Dupa o pauza scurta, in care ne-am hidratat direct cu apa din raul care alimenteaza lacul Iezer, ne-am continuat urcarea. Altitudinea maxima a fost atinsa in varful Iezerul Mare (2461) avand o panorama de 360 grade, putand remarca culmile inalte ale Fagarasilor si masivul Piatra Craiului.

Atingerea celui mai inalt punct ne-a permis sa luam o pauza binemeritata, in care am contemplat si ne-am bucurat de ceea ce ne ofera natura. Aerul rece si proaspat, peisajele care efectiv te lasa fara respiratie, linistea naturii, toate acestea iti ofera o stare de bine, liniste si relaxare. Au fost momente in care am uitat de tot, ne-am relaxat si ne-am bucurat de tot ceea ce vedeam in jurul nostru. Suntem atat de mici in fata minunatei creatii a lui Dumnezeu.

Cu bateriile incarcate si speriati de un nor care a pus stapanire pe varful Papusa, ne-am decis sa incepem coborarea dupa aproximativ 45 minute petrecute mai aproape de cer. Asa cum am spus mai sus, am hotarat sa coboram pe un alt traseu, si anume pe la stana de oi.

Am depus un efort destul de mare, avand in vedere ca nu suntem obisnuiti cu trasee de genul. Dar totul a meritat din plin. Am ramas cu amintiri placute si ne-am propus ca in viitor sa urmam si traseul spre varful Papusa.

Cateva informatii utiile:

  • Traseul este bine marcat, fiind unul de dificultate medie.
  • Daca alegi sa petreci cateva zile in zona, poti alege camparea cu cortul, cazarea la cabana Voina sau la alte pensiuni din zona.
  • Mereu sa fii pregatit cu echipamentul necesar.

Nu uita, muntele este prietenul tau!

https://www.youtube.com/watch?v=Sv2pkVAq3fg

Reactia ta

Incantat
0
Fericit
0
Dragoste
0
Nu sunt convins
0
Amuzant
0

Ar putea sa-ti placa si

1 Comment

  1. […] Strabatand 4 judete (Gorj, Valcea, Sibiu, Alba), la finalul aventurii putem spune ca a meritat din plin acest traseu. Drumurile incarcate de istorie, frumusetea naturii si povestile oamenilor te fac sa iti doresti sa descoperi Romania si mai mult. Avem o tara frumoasa, avem munti, rauri, lacuri, mare, delta, iar menirea noastra este sa o protejam si sa o descoperim. […]

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe in:Calatorie