CalatorieLocatii

Traseu in Piatra Craiului – urcare la Cabana Curmatura

Piatra Craiului
Piatra Craiului

Dupa aproximativ 15 ani in aceasta vara am revenit la Cabana Curmatura (Piatra Craiului). Prima data am urcat de la Fantana lui Botorog, pe banda galbena. De la cabana am urcat pana la varful La Om si am coborat pe lanturi, petrecand noaptea la Cabana Garofita.

De aceasta data am plecat fara sa avem vreun plan, doar cu gandul sa petrecem o zi inconjurati de natura si de frumustea pe care o ofera.

Ajunsi la Fantana lui Botorog am decis sa urmam traseul benzii albastre pentru a vizita si Prapastiile Zarnestilor. Traseul este destul de usor, foarte popular in randul oamenilor, fiind unul dintre cele mai vizitate obiective din Piatra Craiului. Este de inteles de ce – frumusetea, salbaticia locului, peretii de stanca spectaculosi, toate acestea creeza decorul perfect. Alaturi de Cheile Dambovicioarei, Cheile Brusturetului si Cheile Dambovitei (toate situate in judetul Arges), Prapastiile Zarnestiului constituie o arie protejata a Parcului National.

Dupa ce am ratacit o perioada pe traseu am ajuns la cabana Curmatura. Am fost placut surprins de numarul mare de oameni pe care i-am intalnit. Adolescenti, parinti si copilasi, oameni in varsta dadeau viata locului. La cabana ne-am bucurat de o pauza binevenita in razele soarelui. Atmosfera de acolo ne-a dat energia pentru traseul care ne astepta.

Cum spuneam la inceput, am plecat fara niciun plan. Dupa o mica dezbatere, am decis sa urcam spre Varful Piatra Mica. Am urmarit marcajul bulina albastra pana acolo. Urcarea in sine a fost spectaculoasa.

De la cabana pana in Saua Crapaturii am facut aproximativ o ora. Abia cand am ajuns acolo am luat contact cu peisajul sublime. Am petrecut minute intregi in punctul de belvedere admirand spectacolul naturii. Urcarea pana in Varful Piatra Mica nu este atat de usoara. Recomandam o incaltaminte adecvata, avand in vedere ca se urca destul de mult pe piatra. De asemenea, va sfatuim sa urmariti marcajul pana la final. Din cauza caderilor de piatra, traseul este deviat pe partea dreapta. Nu lipsesc indicatoarele si nici marcajul, un lucru destul de bun, mai ales ca este un traseu nou.

Chiar daca altitudinea atinsa a fost de doar 1816m nu ne-a lipsit adrenalina. Ne-am bucurat de tot ce am intalnit. Peisajele uimitoare spre Piatra Craiului, Muntii Bucegi si orasul Zarnesti ne-au incantat privirile si ne-au intiparit amintiri greu de descris in cuvinte.

Pentru coborare am urmarit banda galbena.

Pentru mine, punctul culminant al drumetiei a fost Poiana Zanoaga. Acolo am facut un popas mai lung, la umbra brazilor. Am avut un moment de liniste, de relaxare in care m-am deconectat de la orice. Este important sa stim sa ne bucuram de viata si de ceea ce ofera aceasta. Foarte multi oameni cauta fericirea in alta parte, dar natura este raspunsul multor intrebari. Cu tot masivul Bucegi in fata, fragmentele de creasta din Piatra Craiului, sunetul de clopot al vacilor care pasteau in apropiere si oile care completau acest tablou minunat, timpul petrecut acolo a fost uimitor.

Avem o tara atat de frumoasa, care ne ofera atat de multe locuri de vizitat. Merita din plin. Tot Parcul National Piatra Craiului trebuie explorat, mai ales ca multe trasee sunt usoare si nu necesita antrenament anterior; exista trasee pentru familii, trasee pentru pasionatii de aventura, trasee pentru catarat pe stanci.

Traseu complet: Fantana lui Botorog – Prapastiile Zarnestilor – Cabana Curmatura (banda albastra) – Varful Piatra Mica (bulina albastra) – Poiana Zanoaga (banda galbena) – Fantana lui Botorog.

Durata traseu: 9 ore, in care a fost inclusa si pauza de masa de la cabana si pauzele de pe traseu.

Kilometrii parcursi: aplicatia Strava ne-a indicat 19 km.

Filmul evenimentului poate fi vazut la acest link: Cum am urcat pe Varful Piatra Mica, 1816m – YouTube

Reactia ta

Incantat
0
Fericit
0
Dragoste
0
Nu sunt convins
0
Amuzant
0

Ar putea sa-ti placa si

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe in:Calatorie