CalatorieLocatii

Biserica Neagra, simbolul din inima Brasovului

Biserica Neagra
Biserica Neagra

Orasul Brasov este unul dintre cele mai frumoase orase din tara. Amplasat la poalele Tampei, orasul ofera o multime de obiective turistice, printre care si Biserica Neagra. Indiferent de perioada, in fiecare weekend, si nu numai, fiecare straduta din centrul orasului devine neincapatoare.

Faptul ca este legat de statiunea Poiana Brasov reprezinta un avantaj imens pentru oras, lucru usor de inteles. Drumul din Poiana pana in oras este unul atragator, iar punctele de belvedere aduc un plus de valoare acestuia.

Istoria orasului este destul de bogata, inca se mai gasesc case care au facut parte din vechea cetate, fiecare avand povestea ei. Este orasul pe care il strabat mereu la pas, ori de cate ori am ocazia; si, de fiecare data cand revin, gasesc ceva nou. Dar, poate cel mai semnificativ obiectiv al acestui oras este Biserica Neagra.

Amplasata chiar in inima Brasovului, Biserica Neagra este biserica parohiala a comunitatii evanghelistice luterane din Brasov. Din documentele gasite, biserica a fost atestata inca din anul 1383, atunci cand a inceput constructia acesteia. Este una dintre cele mai reprezentative constructii in stil gotic din tara. Este considerata cea mai mare biserica din Romania, dar si cel mai mare lacas de cult in stil gotic din sud-estul Europei. De altfel, la momentul inaugurarii, aceasta a primit titlu de “Cea mai mare biserica dintre Viena si Constantinopol”.

Un moment important in istoria cladirii il reprezinta incendiul din 1689. Atunci a fost distrus acoperisul dar si mobilierul din interior. Istoria numelui nu este cunoscuta de toti. Dupa acel incendiu, din cauza fumului si al flacarilor care au innegrit zidurile, biserica a capatat numele “Biserica Neagra”. Acest nume a fost atestat apoi in secolul XIX-lea.

Nu doar exteriorul si cladirea impunatoare ofera o maretie bisericii. Interiorul detine o multime de recorduri. Orga Buchholz este cea mai mare orga mecanica din Romania. Sunetul ei exceptional este o atractie pentru organizatii de prestigiu din tara dar si din afara ei. In interior se afla o colectie impresionanta de covoare orientale. Aceasta colectie este a doua cea mai mare colectie de covoare orientale din Europa, datand din secolele XV-XVI. Si, nu in ultimul rand, clopotul bisericii; turnul adaposteste cel mai mare clopot mobil din Romania, avand o greutate de aproximativ 6000 kg.

O sa intru putin in detaliu in ceea ce priveste orga. In 2019, https://brasovmetropolitan.ro/, dedica un articol intreg acestei orgi. Din acel articol aflam ca orga a fost construita de mesterul prusca C.A Buchholz din Berlin, in anul 1839. Aceasta are 4000 de tuburi de rezonanta care nu au fost schimbate niciodata. Orga este construita din lemn de rasinoase special tratat si din stejar. Clapele sunt din fildes si abanos, iar ornamentele din lemn de tei.

Interiorul ofera nenumarate obiecte de arta, principal fiind altarul. Altarul principal, construit in 1866, prezinta ca tema o imagine a predicii de pe munte. Mai este Cristelnita din bronz, care dateaza din 1472, fiind unul dintre putinele obiecte care au ramas din perioada de dinainte de incendiu. De asemenea, Altarul din Feldioara, secolul 15, un fragment din retablul altarului transilvanean, s-a pastrat.

Suprafata totala a bisericii ocupa 2500 m2. Aceasta este formata din cor, naos si turn. Din lungimea totala a constructiei, 31 m sunt reprezentati de cor, 42 m de naos si 16 m de la baza de turn.

Articol documentat de pe rador.

Reactia ta

Incantat
0
Fericit
0
Dragoste
0
Nu sunt convins
0
Amuzant
0

Ar putea sa-ti placa si

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe in:Calatorie