Calatorie

Un drum la Dambovicioara

Comuna Dambovicioara

Culoarul Rucar-Bran, unul dintre cele mai frumoase drumuri de munte, intampina, de-a lungul lui, minunata comuna Dambovicioara. La 4 km de Rucar – Arges, trecand peste Dambovita, ajungem la Podul Dambovitei, unde ne abatem de la DN73 si la doar 15 minute distanta ajungem in centrul comunei Dambovicioara. Situata la poalele Muntilor Piatra Craiului, strabatuta de raul Dambovicioara, comuna are o frumusete iesita din comun. Si nu doar datorita Pesterii, care ii porta numele, dar si datorita drumului. Traseul este cu totul special, si nu foarte des intalnit in tara. Drumul este delimitat de Cheile Dambovitei, munti de stanca impresionanti.

Un drum magic ii putem spune. Si magia porneste tocmai din peisagistica acestui loc. Privind in jur, timpul se opreste in loc. Atat vara, cat si iarna, natura isi arata splendoarea renasterii in cele mai diverse forme. Stancile foarte inalte, care formeaza cheile reprezinta un punct de sustinere impresionant pentru multe specii de plante, arbori, brazi; este minunat sa privesti cum o stanca da viata si gazduieste viata; linistea si magia raului, care trece lin lasand in urma o lume arhaica, in care timpul a stat in loc, lasand omului de la munte posibilitatea conservarii lui prin pastrarea arhitecturilor, a asezarilor, a obiceiurilor mostenite din stramosi este fauritorul unui drum natural care odata vizitat, cu greu poate fi uitat; Omul din Dambovicioara pastreaza cu sfintenie locul, dandu-i frumusete an de an; locul ii multumeste omului, oferindu-i splendoare prin renasterea primavaratica.

Daca ajungi la Dambovicioara, alege sa parcurgi o parte din drum pe jos; mergand de-a lungul apei si ascultand susurul ei, ciripitul pasarelelor, freamatul padurii, vei simti linistea dupa care tanjesti zi de zi; daca faci parte din categoria oamenilor pentru care timpul este cea mai pretioasa unitate de masura, alege sa petreci cateva zile la Dambovicioara, si vei simti adevarata insemnatate a sintagmei “timpul sta in loc”.

         

Comuna a crescut destul de mult in popularitate in ultimii ani, drept rasplata devenind prima statiune de interes national din judetul Arges. Dambovicioara este intotdeauna o idee buna pentru a evada din orasele aglomerate. Avand un aer curat de munte, comuna ofera o serie de oportunitati pentru a petrece timpul intr-un mod relaxant. Fie ca esti pasionat de munte sau nu, poti gasi usor activitati pentru petrecerea timpului.

Primul obiectiv care nu trebuie ratat este Pestera. Aceasta este situata in partea de sud a masivului Piatra Craiului, avand o galerie unica de aproximativ 500 metri.

Printre cele mai importante obiective as numara:

  • Cetatea Oratia (si parcul de Aventura)
  • Excursie in Ciocanu si Sirnea; drumul din Fundata pana in Dambovicioara, pe Sirnea a fost ales in top 5 de catre Promotor, in sectiunea “Drumuri magice pe care poti evada cu masina”.
  • Biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena (1940);
  • Trasee montane (spre Piatra Craiului, spre Brusturet, spre Valea Ghimbavului, spre Valea Dambovitei)

Accesul se face destul de usor avand in vedere ca drumul este asfaltat in totalitate. De la Podul Dambovitei pana la pestera, de la Dambovicioara pana in Sirnea; iar zona este plina de pensiuni, cu gazde primitoare. Un plus este faptul ca te poti bucura de produsele traditionale facute de localnici (branza de burduf, cascaval afumat, dulceata din fructe de padure, papanasi, pastrama de oaie, pastrav si siropuri naturale).

In linkul de mai jos puteti viziona drumul pana in comuna Dambovicioara.

Reactia ta

Incantat
1
Fericit
0
Dragoste
0
Nu sunt convins
0
Amuzant
0

Ar putea sa-ti placa si

3 Comments

  1. […] iti taie respiratia, oaze de liniste. Si unul dintre aceste locuri este satul Ciocanu din comuna Dambovicioara. Drumul pana acolo este unul accesibil. Se poate ajunge atat din Fundata, cat si din Dambovicioara. […]

  2. […] Dambovitei, Fundatica, Sirnea si Ciocanu. Si toata atentia ne-a fost indreptata spre satul Ciocanu (Dambovicioara). La o aruncatura de bat de Sirnea, granita dintre Arges si Brasov, intalnesti un loc cu adevarat […]

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Mai multe in:Calatorie