Diverse

160 ani de la Mica Unire

Mica Unire realizata de Cuza

Pe data de 24 ianuarie 1859 Alexandru Ioan Cuza infaptuia unirea Moldovei cu Tara Romaneasca, astazi numita Mica Unire, primul pas catre intregirea nationala care se va definitiva 60 ani mai tarziu.

Alexandru Ioan Cuza, devenit domnitorul Moldovei pe data de 5 ianuarie 1859, pe data de 24 ianuarie, prin decizia Adunarii elective de la Bucuresti, devine domnitorul Tarii Romanesti, contopita cu Moldova. Doi ani mai tarziu, Cuza unifica chiar si institutiile celor doua teritorii.

Decizia Unirii a avut loc la Bucuresti, in hotel Concordia, in noaptea dintre 23 si 24 ianuarie ; Dimitrie Ghica, fiul domnitorului Grigore Ghica a sugerat ca domnul Moldovei sa devina si domnul Tarii Romanesti, propunere care, a doua zi, in sala din Dealul Mitropoliei a fost acceptata in unanimitate.

Cladirea in care s-a propus aceasta alegere inca exista in capitala, in centrul vechi al orasului.

Un pas premergator Unirii a reprezentat sfarsitul Razboiului Crimeei, datorita semnarii Tratatului de Pace de la Paris, romanii atragand de partea lor Franta si Anglia. Inalta Poarta, dar si Austria considerau alegerea aceluiasi domnitor pentru ambele state o incalcare a Conventiei de la Paris.

Alexandru Ioan Cuza a fost domnitor timp de 7 ani. In aceasta perioada el a pus bazele Romaniei moderne. El a creat primul guvern, condus de Mihail Kogalniceanu. S-a creat Codul Civil, Codul Penal, dupa modelul francez. Invatamantul a devenit obligatoriu. Tot in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza au aparut primele universitati – in 1860 se infiinteaza la Iasi Universitatea care ii poarta numele, iar in 1864 Universitatea din Bucuresti. Cei doi, Cuza si Kogalniceanu infiinteaza reforma agrara, a justitiei, electorala, a invatamantului.

Un alt punct important din domnia lui Cuza este reprezentat de constructia primei linii ferate intre Bucuresti – Filaret – Giurgiu, pe o distanta de aproximativ 70 km. Carol I va fi cel care va inaugura aceasta cale ferata in 1869.

Tot in aceasta perioada capitala Romaniei s-a stabilit la Bucuresti, Iasiul pierzand, la 24 ianuarie 1962 statutul de capitala a romanilor; a fost ales un curs monetar unic,  dar si o stema comuna.

Masurile extreme luate de Cuza au starnit nemultumiri in randul politicienilor. Se formeaza o alianta, numita “monstruoasa coalitie” prin care liberalii si conservatorii se unesc, pentru a-l detrona pe Cuza. Pe 11 februarie 1866 Alexandru Ioan Cuza este obligat sa abdice si pleaca din tara, murind in exil in 1873, intr-un hotel din Germania. A fost adus in tara ulterior si a fost inmormantat la biserica domneasca de pe langa Palatul Regal de la Ruginoasa. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, osemintele lui au fost aduse la Iasi, la manastirea “Trei Ierarhi”, la indemnul nepotului lui Mihail Kogalniceanu.

Ca si concluzie generala, Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Micii Uniri a pus bazele Romaniei moderne, contribuind semnificativ la dezvoltarea unei Romanii Mari, in care invatamantul devenea obligatoriu si legile se inaspreau.

Reactia ta

Incantat
0
Fericit
0
Dragoste
0
Nu sunt convins
0
Amuzant
0

Ar putea sa-ti placa si

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe in:Diverse