Calatorie

La pas prin Bucuresti – Ateneul Roman

Ateneul Roman - centrul cultural al capitalei

Primele semne ale primaverii incep sa apara usor, usor. Profitand de soare si temperaturile pozitive, de curand am iesit la o plimbare prin centrul capitalei.
Fara sa avem un plan, am coborat la statia de metrou „Piata Romana”, dupa care am mers spre Bulevardul Dacia, Calea Victoriei, rememorand, parca, drumul batut de atatea ori, in timpul facultatii, cand gazda mi-a fost caminul din strada Moxa.
Calea Victoriei este una dintre cele mai importante artere ale Bucurestiului, reprezentand un punct de atractie pentru toti cei care au ca scop vizitarea orasului. De altfel, o serie de cladiri importante au temeliile pe aceasta frumoasa strada. Daca ar fi sa intram putin in istorie, strada a fost numita initial „Ulita Mare”, urmand sa primeasca denumirea de „Podul Mogosoaiei” dupa ce a fost pavata cu butuci de lemn in anul 1692 (devenind astfel principala legatura intre Palatul Mogosoaia si centrul capitalei). Numele „Calea Victoriei” a fost obtinut dupa victoria in razboiul de Independenta (1877 – 1878), urmand sa devina un punct important al capitalei, datorita cladirilor impresionante care au fost ridicate la acea vreme.
In drumul nostru, atentia ne-a fost indreptata spre Ateneul Roman, o cladire impresionanta realizata intr-o combinatie de stil neoclasic cu stil eclectic (construita dupa planurile arhitectului francez Albert Galleron), ce dateaza de 120 de ani (fiind construita intre anii 1886 si 1888).

    

Ateneul Roman exprima eleganta, la prima vedere; coloanele care sustin acoperisul si cupola imensa din sticla, usile si ferestrele imense din lemn bine conservat, precum si picturile realizate pe partea superioara a Ateneului, toate te duc cu gandul la timpurile stravechi, la vremurile in care oamenii acordau culturii o importanta deosebita si, din acest motiv, construiau cladiri impresionante in care isi puteau adapa sufletele.

Ateneul a fost construit din bani publici, organizandu-se loterii nationale, sloganul acestora fiind: “Dati un leu pentru Ateneu”.

In interior, Ateneul Roman contine sali de expozitie, sali de proiectie cinematografica, o biblioteca, un depozit cu aproximativ 10000 carti, o sala mare de concerte. Astazi, Ateneul este folosit preponderent pentru concerte, in special concerte de muzica clasica.

„Să avem ambiția de a construi în București un palat al științelor și artelor în care să putem primi cu mândrie celebritățile ce ne vor vizita sau (pe care) le vom chema în țara noastră.” C.Esarcu

Reactia ta

Incantat
0
Fericit
0
Dragoste
0
Nu sunt convins
0
Amuzant
0

Ar putea sa-ti placa si

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe in:Calatorie