Calatorie

Rucar, Arges

Comuna Rucar

Culoarul Rucar – Bran este bine cunoscut de catre toata lumea. Peisajul este uluitor, drumul separand Masivele Bucegi si Leaota de Muntii Piatra Craiului si Muntii Iezer – Papusa. Peisajul nu poate fi descris in cuvinte; fie ca este vara cand totul este verde, fie ca este iarna si orice poarta straie albe de zapada, acesta pur si simplu este uimitor.  Drumul pleaca din comuna Rucar (judetul Arges), strabate comuna Dambovicioara (Podul Dambovitei), intra in judetul Brasov prin comuna Fundata si continua cu Moieciu pana in Bran. 

Chiar daca este foarte tranzitata zi de zi  si mereu prezenta in reclamele de cascaval, putini oameni cunosc istoria si frumusetea comunei Rucar. Mentionata pentru prima oara in anul 1377 intr-un act al cancelariei regelui Ungariei, Ludovic I, comuna a fost un punct important in istoria Romaniei, dupa cum specifica si Gheorghe Parnuta in cartea “Rucar-Muscel”.

Poate ca cea mai importanta actiune istorica pe care ar trebui sa o mentionam este Batalia de la Posada, cand Basarab I scapa Tara Romaneasca de sub dominatia ungara, formand primul stat medieval romanesc.

Comuna Rucar reprezinta un teritoriu binecuvantat. Strabatuta de raul Dambovita si Rausor, situata intre dealuri si munti, comuna face parte din categoria zonelor de munte preferate de foarte multi romani.

Intrarea raului Dambovita in comuna Rucar

Putini dintre noi stim ca, pe teritoriul rucarean au poposit, de-a lungul vremii, multi oameni care au renume international. Intre anii 1866 si 1891, Regele Carol I si Regina Elisabeta, dar si printul Ferdinand au vizitat comuna cu gandul de a-si construi o casa de vara. De asemenea, pictorii Nicolae Grigorescu, Nicolae Vermont, scriitorii: Ion Slavici, George Cosbuc, Barbu Stefanescu Delavrancea, Alexandru Vlahuta, omul politic Titu Maiorescu si-au petrecut vacantele la Rucar. Tot la Rucar s-au nascut: poetul si matematicianul Ion Barbu (Dan Barbilian), academicianul Victor Slavescu, in cinstea caruia dandu-se numele liceului local, dramaturgul Tudor Musatescu, dar si multe alte personalitati care au contribuit la formarea Romaniei de astazi.

Casa veche (cunoscuta ca vechea farmacie)

De multe ori, discutand cu oamenii si spunandu-le care este locul meu natal, expresia lor este: “Minunat! Ce loc frumos!”. Acestea sunt momentele in care inima imi tresare de bucurie si sunt fericit ca m-am nascut aici. Intr-adevar, rucareanul este mandru de locul natal, loc care, datorita asezarii, este ferit de calamitatile naturale si in care, foarte rar, se intampla cate o nenorocire.

Vara la Rucar

In ultimii ani, comuna Rucar a inceput sa castige in popularitate atragand turisti. Valea Rausor si Valea Dambovitei au devenit puncte de atractie pentru cei care urmaresesc relaxarea, linistea si aerul curat de la munte. Cum aminteam, comuna este inconjurata de munti si dealuri. Exista numeroase rute de drumetii si vizitare. Rezervatia naturala Piatra – Craiului cu Pestera Ursilor si Pestera Uluce, rezervatia Valea cu Teapa, Valea Baznii (Oratia), cheile Dambovicioarei, Rausorul reprezinta cele mai importante puncte de interes ale comunei.

Chiar si la nivel de obiective turistice, amplasarea comunei faciliteaza acest lucru. La doar 10 km se afla Mausoleul Mateias, Pestera Dambovioarei la aproximativ 8 km, Manastirea Negru Voda (Campulung, ctitorita in 1215) la 20 km, Barajul Pecineagu la 30 km si Castelul Bran la 25 km.

Rucareanul este harnic. Isi sfinteste locul si lupta pana la ultima suflare pentru el. Femeile rucarence sunt pricepute, iubesc traditiile si portul popular, precum si satul in care s-au nascut si care, pentru majoritatea dintre ele, le-a construit o familie si le-a sadit mai bine radacinile in pamantul pe care il considera binecuvantat. Nu exista casa care sa nu detina un port popular vechi, cusut manual si oferit drept mostenire din mama in fiica de-a lungul multor generatii.

Principala ocupatie a rucarenilor este cresterea animalelor. Rucarul este renumit, in principal, pentru produsele lactate preparate din lapte de vaca si oaie. ( renumitul cascaval Rucar), dar si pentru pastrama din oaie, o delicatesa pentru oaspetii comunei.

Viata la tara – clai de fan

Reactia ta

Incantat
0
Fericit
0
Dragoste
1
Nu sunt convins
0
Amuzant
0

Ar putea sa-ti placa si

1 Comment

  1. […] jumatatea culoarului Rucar – Bran, la granita dintre judetul Arges si Brasov, se afla comuna Fundata. Judetul Brasov este renumit pentru locurile cu peisaje […]

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe in:Calatorie