Calatorie

Barajul Pecineagu

Locul de unde pleaca Dambovita

Weekend, temperatura ridicata, alegem sa iesim intr-o plimbare la barajul Pecineagu. Drumul nu imi este strain, am avut ocazia in copilarie sa merg de mai multe ori pe acea cale. Am plecat din Rucar (o localitate superba intre munti, aflata pe Drumul National 73 care leaga Argesul de Brasov) spre baraj, constienti ca ne asteapta un drum de aproximativ 40 km. In comuna Podul Dambovitei ne abatem de la acest drum, intrand pe un traseu de munte, neasfaltat, trecand prin doua sate mici, Saticul de Jos si Saticul de Sus. Pe un drum de tara, cu nori de praf in spatele masinilor, peisajul impresionant isi face aparitia imediat, in calea noastra avand pe partea stanga cheile stancilor si pe partea dreapta raul Dambovita, apa limpede prin care se pot vedea formele pietrelor spalate de-a lungul anilor. In ultimii ani zona s-a dezvoltat destul de mult prin aparitia pensiunilor; un motiv in plus de a evada intr-un colt de natura, unde aerul este curat, departe de aglomeratie, in care singurul zgomot existent este cel al greierilor.
In scurt timp, in zare apar muntii Iezer-Papusa, semn ca incepem sa ne apropiem de destinatia  finala. Prima oprire o avem in „Valea Larga”, poate cea mai frumoasa zona din Parcul National Piatra Craiului. Profitam de  timpul petrecut acolo, avand parte de o pauza pe care am fi dorit sa o eternizam. Peisajul este minunat, in jurul nostru totul este verde iar aerul proaspat ne confera o stare de bine.

 

 

Ne continuam drumul, lasand civilizatia in urma si nu dupa mult timp ajungem la destinatie. Ajunsi acolo respiratia ni se opreste pentru cateva secunde. Avem in fata noastra barajul Pecineagu, asezat parca la picioarele muntilor Iezer-Papusa, intr-o  depresiune ce se reazema pe Muntii Piatra Craiului si pe Masivul Iezer-Papusa. Dat in folosinta in anul 1985, lacul de acumulare Pecineagu este utilizat pentru alimentari cu apa si productie de energie hidroelectrica. Acesta este executat din arocamente, cu o masca de beton armat, avand o inaltime de 107 m si o lungime de la coronament de 267 m si reprezinta unul dintre cele mai mari anrocamente din Europa. Un aspect important este faptul ca barajul are la baza raul Dambovita (principalul furnizor de apa al Bucurestiului), fiind principalul afluent.
Sentimentul care defineste ceea ce cuvintele nu pot exprima indeajuns este: infinit. Apa pare un infinit albastru, in care se oglindeste  infinitul cerului in culori diverse; infinit pare si lantul muntos care se ridica semet in fata barajului exprimandu-si maretia suprema intre toate formele de  relief existente; infinit este si coloritul florilor de vara si mirosul de fragi, precum si lantul de brazi care se aliniaza in fata maretiei pe care o inconjoara: barajul. In fata acestei impresionante creatii omenesti se inchina toata natura si aduce ca jertfa pe altarele lui roadele- brazii isi scutura acele in el, norii isi  varsa lacrimile in apa lui cristalina.  Apropiati de marginea lui putem auzi clar vuietul apei in continua curgere, dar, in contradictie si linistea care domina in intregul tinut. Inimile noastre bat cu putere deoarece ne dam seama cat de mici suntem in fata naturii si cat de neinsemnati suntem in fata unui infinit albastru care stinge setea atator oameni, care uda atatea tinuturi si care isi controleaza atat de bine puterile astfel incat sa urmeze un traseu bine definit, acelasi traseu de atat de multi ani. Suntem neinsemnati pe langa acest baraj, deoarece noi nu avem puterea sa suportam atatea nedreptati din partea naturii si a oamenilor, noi nu suntem atat de primitori si calzi cu toti cei care vin si pleaca din viata noastra; acest baraj este un prieten loial – il gasesc de atat de multi ani in acelasi loc, la fel de zambitor si plin de viata si oxigen; oricand simti nevoia unui prieten tacut care sa te asculte si sa te inteleaga, locul meu de suflet, barajul Pecineagu, va fi acolo si isi va deschide bratele in fata ta.

Mai multe poze cu barajul pot fi vazute aici.

Reactia ta

Incantat
0
Fericit
0
Dragoste
0
Nu sunt convins
0
Amuzant
0

Ar putea sa-ti placa si

3 Comments

 1. Felicitări Răzvan! Expunerea este absolut impresionantă!!
  Mă bucur că ai atâta sensibilitate și că ai ales să o împărtășești cu noi.
  😘😘

 2. As vrea sa stiu cat mai specific cum este drumul forestier de la comuna Podul Dambovitei la Saticul de sus. Am gasit pe alt site o descriere nu prea incurajatoare a acestui drum, cum ca ar fi abrupt si cam stricat. Am in plan sa fac acest drum in septembrie si am o masina mai slabuță cu motor de 1200.
  Multumesc anticipat

  1. Buna Carmen. Asa este, drumul pe Satic nu este foarte bun, dar deja se lucreaza la asfaltarea lui. Din cate am inteles s-a asfaltat aproximativ 5 km (de la centrala electrica Valea lui Ivan spre Podul Dambovitei).
   Drumul de la centrala electrica pana la baraj este forestier si poate avea si parti mai putin bune. Dar avand in vedere ca nu a plouat in zona de ceva timp, se poate prezenta in conditii decente. Daca masina nu este asa joasa, puteti urca fara probleme. Se urca lejer cu un Logan spre exemplu.
   Scuze pentru raspunsul tarziu 🙂

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe in:Calatorie