Calatorie

Cetatea Fortificata Prejmer

Cetatea fortificara Prejmer - exterior

4 ani petrecuti in Brasov, plus alti ani in care l-am vizitat nu au fost de ajuns pentru a descoperi Biserica Evanghelica din Prejmer. In urma unui articol citit intr-o dimineata am decis ca este momentul sa o vizitam.

Drumul pana acolo este destul de rapid. Chiar si pentru cei care locuiesc in Brasov, o vizita in Prejmer este o idee buna de a petrece o zi din weekend. In doar 20 de minute din centrul orasului esti acolo. Si oricat de mari sunt asteptarile, biserica o sa te surprinda. Nu doar constructia in sine, dar si povestea ei sunt puncte de atractie.

De cum am ajuns in oras am fost placuti surprinsi de frumusetea acestuia. Casele sasesti dau o pata de culoare. Curatenia strazilor, trotuarele mari, cladirile administrative renovate si ingrijite, pista pentru biciclisti de pe langa drumul care leaga Brasovul de Prejmer iti dau senzatia ca te afli cu adevarat intr-un oras european.

Atentia ne-a fost indreptata doar asupra bisericii. Dupa o discutie avuta cu un localnic, in afara ei nu mai exista nimic de vizitat in zona.

Inainte de a incepe povestea bisericii, trebuie spus ca cetatea fortificata care adaposteste Biserica Evanghelica este una dintre cele mai bine pastrate fortificatii din Europa. In 1999 aceasta a intrat pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. De altfel, zvonurile spun ca cetatea Prejmer este singurul obiectiv din tara care a primit 3 stele in Ghidul Verde Michelin, destinat turismului.

Ridicarea bisericii Sfintei Cruci a fost inceputa de ordinul Cavalerilor Teutoni in anul 1218, constructia avand la baza un plan in cruce greaca cu abside incheiate poligonal. Dupa alungarea Ordinului de catre regele ungar Andrei al-II-lea, inaltarea bisericii a fost continuata in stilul goticului. In 1240 comunitatea din Prejmer a trecut sub patronajul abatiei cisterciene din Carta.

Adevaratii constructori ai acestei cetati bisericesti sunt taranii sasi, stabiliti in acele timpuri si in Tara Barsei, parte integranta a Transilvaniei. Aici, la marginea estica a teritoriului colonistilor sasi, locuitorii comunei Prejmer au fost expusi in permanenta atacurilor. Incepand cu anul 1421, dupa prima invazie a turcilor in Transilvania, s-a inceput consolidarea fortificatiilor cetatii.

Forma cladirii este in cerc, avand ziduri groase de aproximativ 4 m si inaltimea de 12, porti de fier si poduri care se ridicau. In partea sudica a cetatii a fost instalat un sistem puternic de aparare a zonei de intrare. La jumatatea unui culoar boltit, care are o lungime de 32 m se afla un grilaj din lemn de stejar cu aplicatii din fier. Pe langa gurile de foc fixate in ziduri, in cetate se afla un dispozitiv de lupta neobisnuit: vestita „Orga a mortii”. (o scandura cu cinci pusti pe o parte si cinci pe alta, care se rotea si devenea o adevarata mitraliera).

Adapostita de zidurile rezistente ale cetatii, Biserica Evanghelica a suferit mai multe interventii, dar in urma unei investitii, intre anii 1960-1970 acesta si-a recapatat forma initiala.

In interior am putut vedea altarul triptic gotic. Aceasta este cea mai veche piesa din tara pictata pe ambele parti intre anii 1450-1460 in Transilvania.  

Cetatea are la baza 274 de incaperi mici. Legenda spune ca atunci cand satul era atacat, fiecare familie avea in cetate o incapere pentru a se adaposti. Pe langa turul cetatii pe lungul culoar, vizitarea bisericii, se mai pot vedea si:

  • Camera cu unelte pentru prelucrarea canepei;
  • Camera cu unelte agricole folosite pentru arat, recoltat cereale si fan;
  • Atelierul de fierarie din Tatarlaua, din judetul Alba;
  • Camera cu unelte agricole pentru viticultura si pomicultura;
  • Vechea scoala – in care s-a predat in perioada asediilor asupra cetatii Prejmer si in timpul de primejdie;
  • Interior traditional sasesc din Garbova, judetul Alba;
  • Camera cu uneltele unui rotar si dogar din Beia, judetul Brasov.

Speram ca v-am strarnit curozitatea, si atunci cand aveti drum spre Brasov sa va abateti pentru a vizita cetatea si biserica.

Reactia ta

Incantat
0
Fericit
0
Dragoste
0
Nu sunt convins
0
Amuzant
0

Ar putea sa-ti placa si

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe in:Calatorie