Calatorie

Rapa Rosie

Aflandu-ne pentru cateva zile in Alba Iulia, ne-am propus sa vizitam si imprejurimile orasului. Asa ca prima oprire am avut-o la Rapa Rosie. „Micul canion al Romaniei”, asa cum este numita Rapa Rosie, se afla la 4 km de Sebes. Aceasta reprezinta un obiectiv important al zonei, fiind arie protejata, rezervatie geologica si floristica, de interes national. Chiar daca ne documentasem inca de dinainte asupra obiectivului, am ramas placuti impresionati de frumusetea locului. In fata rezervatiei ne-a asteptat o priveliste coplesitoare, de unde se observa cel mai bine formatiunile geologice ale locului.

Fiind o raritate in Romania, am dorit sa aflam cat mai multe despre cum s-a creat acest loc. Astfel ca am descoperit faptul ca Rapa s-a format prin eroziunea apei asupra solului, care a provocat, in timp, alunecari de teren masive. Rezervatia geologica iese in evidenta prin aceste statui de culoare rosie. Unicitatea este data de alternanta argilelor rosii cu gresii cenusii, alcatuite în formatiuni slab cimentate.

Se spune ca aceste coloane au fost formate in milioane de ani. Apele de siroire au sapat în rezervatie formatiuni adanci, formand aceste coloane, numite ”piramide coafate”. La baza rapei, torentii au cladit conuri de dejectie; surprinzator, acestea isi modifica aspectul si dimensiunile in functie de intensitatea ploilor. Fiind o stanca abrupta si fara vegetatie, apa de siroire, prabusirile si alunecarile au creat un relief aparte, reprezentat prin turnuri, coloane si piramide de pamant. Acestea, impreuna, au culoarea rosie si ii dau un aspect impresionant.

Chiar daca exista un loc de belvedere, de unde se poate vedea rapa in toata splendoarea sa, daca doresti mai mult poti face o plimbare pe cursurile fara apa ale torentilor. Urmand un astfel de fir se poate ajunge in zona centrala, de unde se pot observa cel mai bine detaliile geomorfologice.

Avand in vedere importanta locului, si potentialul lui, am ramas iarasi surprinsi negativ de cei care administreaza locatia. Drumul pana acolo se face prin camp, un drum de tara fara asfalt, plin de praf si ingust (chiar daca este destul spatiu pentru amenajarea unui drum civilizat). In fata muntelui, nu este nimic amenajat. Nu se gaseste o bancuta pentru odihna, un cos de gunoi, eventual un spatiu de unde poti cumpara o racoritoare sau o gustare. Inca o dovada ca suntem repetenti la capitolul acesta. Decat sa avem toate conditiile necesare pentru a atrage un numar si mai mare de turisti, neglijam total aceste aspecte. cu toate acestea, in zona se aflau destul de multi turisti, fapt imbucurator – romani, straini, echipati corespunzator pentru drumetii si escaladari.
Romania este o tara care prezinta interes turistic si trebuie sa investim in acest potential. Natura a fost darnica cu noi, ne-a daruit din toate formele posibile, iar noi avem datoria de a proteja si intretine aceste daruri.

https://www.youtube.com/watch?v=DQqYt5gEKjk&t=2s

Reactia ta

Incantat
0
Fericit
0
Dragoste
0
Nu sunt convins
0
Amuzant
0

Ar putea sa-ti placa si

1 Comment

  1. […] plecat din Brasov, am trecut prin Fagaras, continuand apoi cu autostrada Sibiu – Deva pana la Rapa Rosie.Gazda ne-a fost pensiunea Element, situata la doar 15 minute de mers pe jos pana la Cetate. O […]

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe in:Calatorie