Travel

In vizita la Alba Iulia

Amu, cu toții știm ca Ardealul ii fruncea, asa ca am ales sa vizitam Alba Iulia si zonele limitrofe. Iar aceasta alegere s-a dovedit a fi una cat se poate de buna. Drumul pana acolo nu a fost greu. Am plecat din Brasov, am trecut prin Fagaras, continuand apoi cu autostrada Sibiu – Deva pana la Rapa Rosie.
Gazda ne-a fost pensiunea Element, situata la doar 15 minute de mers pe jos pana la Cetate. O pensiune de nota 10 cu o gazda foarte primitoare, care ne-a creat confortul de care aveam nevoie. Si acesta a fost primul pas pentru o mini vacanta reusita.

Fan al Brasovului si al Sibiului, Alba Iulia mi-a starnit o emotie aparte imediat. Un oras bine pastrat, cu strazi curate, oameni calzi si primitori; un oras care isi pastreaza inca identitatea veche.

Cand spui Alba Iulia, in minte apare tuturor Cetatea. Aceasta reprezinta principala atractie a orasului, motivul pentru care este vizitat anual de mii de turisti. Si nu este greu de inteles de ce. Cetatea este intr-o stare foarte buna, avand amenajat un “orasel” in interiorul ei. Istoria cetatii este cunoscuta de toata lumea, istoria Romaniei fiind strans legata de ea, reprezentand locul in care s-a infaptuit Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

De pe site-ul orasului aflam mai multe detalii interesante despre cetate. Fortificatia Alba Iulia este cea mai mare cetate din Romania, si una dintre cele mai mari cetati in stil Vauban din Europa. Chiar daca nu se stie data finala a finalizarii, cetatea este in picioare de peste 300 de ani. Cetatea Alba Iulia se intinde pe o suprafata de 110 hectare si are o forma stelara, cu 7 colturi. Aceasta se bucura de un interes mare si din partea Europenilor, fiind un obiectiv istoric si architectural de exceptie.

Turul l-am inceput prin parcul aflat in proximitatea cetatii. Pasarela, cu formatiuni de sticla, peste “santul cetatii”, ne-a fost intrarea in interiorul ei. Astfel ca, primul obiectiv a fost Catedrala Romano-Catolica Sfantul Mihail, ridicata in secolul al XIII-a. Aceasta splendida Catedrala in fata careia se afla statuia este ecvestra a lui Mihai Viteazul unul dintre cele mai valoroase monumente arhitecturale medievale din Transilvania. Este conceputa in forma de basilica cu trei nave si combina elemente arhitecturale romanice si gotice. Pe langa acest impresionant monument, in cadrul Cetatii Alba Iulia mai putem regasi:

  • Catedrala Ortodoxa a Reintregirii, numita si Catedrala Incoronarii, reprezentand locul in care au fost incoronati primii suverani ai Romaniei Mari, Regina Maria si Regele Ferdinand.
  • Muzeul Unirii si Sala Unirii, care contin documente originale de la 1 Decembrie 1918.
  • Biblioteca Bathyaneum.
  • Traseul Portilor cu Celula lui Horea.
  • Traseul celor trei fortificatii.

Chiar daca in cadrul Cetatii se regaseste un restaurant destul de renumit, cu bucate alese, in apropierea portilor am descoperit restaurantul Dante Café & Dine, un restaurant cochet, in care poti manca foarte bine la un pret bun.

In cadrul unei excursii la Alba Iulia poti alege si doua mici abateri, la Deva, pentru a vizita Cetatea Devei precum si Castelul Corvinilor. Mai multe detalii legate de aceste doua obiective veti putea afla zilele urmatoare, in cadrul unui nou articol.

Related posts
LocatiiTravel

Fundata, locul cu cel mai curat aer din tara

Travel

Prima iesire in natura, 2020

Travel

Top 5 targuri de Craciun din Romania

LocatiiTravel

Altfel de viata, viata la tara

Sign up for our Newsletter and
stay informed

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Worth reading...
Impresii de la cetatea Rupea