Travel

Hunedoara – Castelul Corvinilor

Asa cum povesteam in articolul anterior, odata cu poposirea in Alba Iulia am vizitat si Hunedoara. Punctul principal a fost castelul Corvinilor, numit si castelul Huniazilor. Construit in stil gotic, acesta reprezinta unul dintre cele mai importante monumente din Romania.
Conform unui site de specialitate, castelul Corvinilor se afla in top 10 castele de basm din Europa. Un lucru imbucurator, avand in vedere ca au fost lasate in degradare mai multe monumente din tara. Si, daca tot suntem la capitolul acesta, trebuie sa amintim ca este singura constructie medievala cu dubla functionalitate din tara, atat civila cat si militara.

Castelul Corvinilor se afla intr-o stare foarte buna. Arhitectura lui este spectaculoasa, si locul ales pentru construcție te pune pe ganduri. Asezat pe o stanca la picioarele careia trece raul Zlasti, privindu-l, am stat si ne-am imaginat cum a fost posibila construirea lui cu resursele de la vremea respectiva. Castelul dateaza inca din secolul al XV-lea si a fost una dintre cele mai mari si vestite proprietati ale lui Iancu de Hunedoara.

Accesul in interiorul castelului se face ca in antichitate. Aerul medieval este dat, in primul rand, de intrarea in curtea interioara, prin intermediul unui pod. Turul l-am inceput cu temnita si camera de tortura, dupa care am continuat cu Sala Cavalerilor. Aceasta este plasata pe partea vestica a castelului la parterul Palatului Mare, fiind construita in stil gotic.

Palatul Bethen este plasat pe latura estica a castelului si este format din doua niveluri. La parter intalnim trei incaperi in forma rectangulara, iar la etaj o sufragerie mare.

Pe langa acestea se mai pot vizita:

  • Turnul Alb
  • Expozitia de etnografie
  • Turnul Pustiu
  • Turnul si galeria Neboisa
  • Sala Dietei
  • Turnul Capistrano
  • Camera domnitelor
  • Aripa Matia
  • Turnul nou de poarta
  • Capela

Capela catelului Corvinilor este elaborata in stil gotic tarziu. Aceasta este formata dintr-o singura nava precedata de un mic pronaos. Hramul acestui lacas catolic a fost cel al Sfantului Ion Botezatorul.

Noi am ajuns in jurul pranzului la castel, astfel ca ne-am bucurat de o sceneta tinuta in curtea acestuia. Actorii îmbracati in straie vechi,  ne-au transpus in atmosfera medievala, demonstrandu-ne ca, cu putin efort se poate tine vie imaginea unui pasaj din istorie.

Related posts
Travel

Varful Papusa, cel mai antrenant traseu din sezon

Travel

Muntele Draganu - drumul copilariei

Travel

Pestera, satul din Romania cu peisaje comparabile cu cele din Elvetia

Travel

Cheile Gradistei, locul contopirii cu muntele

Sign up for our Newsletter and
stay informed

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Worth reading...
In vizita la Alba Iulia