Calatorie

Castelul Peles, un monument al istoriei

castelul Peles

Fosta resedinta de vara a primilor regi ai Romaniei, Carol I si Elisabeta, Castelul Peles a fost construit intre anii 1875-1914 dupa planurile arhitectilor austrieci Wilhelm von Doderer si Johannes Schultz, fiind amplificat si modernizat dupa anul 1890 de catre arhitectul ceh Karel Liman.

Pentru nimeni nu este un secret ca acesta a fost construit la initiativa primului Rege al Romaniei, Carol I. Dar istoria ne spune ca a fost construit in afara perimetrului comunei Podul Neagului, localitate cu o suprafata de 24 de km. Cu un an inaintea inceperii constructiei, din initiativa regelui, comuna primeste numele de Sinaia. 

Inaugurat intr-o prima forma arhitecturala in anul 1883, Castelul Peles a fost prima constructie privata din Romania, dotata cu incalzire centrala, electricitate, aspirator central de praf si ascensor electric.

Castelul Peles a fost gandit pentru a deveni leagan al dinastiei, a constituit un loc de decizii politice si a fost cunoscut in epoca ca un important centru artistic si cultural european.

Deschis ca muzeu in anul 1953, Castelul Peles expune valoroase colectii de arta decorativa, mobilier, vitralii si arme si se evidentiaza prin abundenta decoratiei in lemn sculptat manual, care ii confera unicitate in Europa. Din punct de vedere stilistic, Castelul Peles reprezinta o sinteza remarcabila de neo-Renastere germana si italiana, neo-Baroc, Arta 1900 si stiluri orientale. In anul 2007 a fost retrocedat Majestatii Sale Regelui Mihai I, dar se afla in administrarea statului roman.

Langa Castelul Peles se afla si Castelul Pelisor. Portile muzeului au fost deschise pentru prima oara pentru public in anul 1993. Valoarea lui este inestimabila, continand obiecte de valoare din zestrea culturala a poporului roman.

Viziteaza Romania! Promoveaza Romania!

Reactia ta

Incantat
0
Fericit
0
Dragoste
0
Nu sunt convins
0
Amuzant
0

Ar putea sa-ti placa si

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Mai multe in:Calatorie