Uncategorized

1 Decembrie 1918 – data Marii Uniri, Ziua Nationala a Romaniei

1 decembrie ziua nationala

1 Decembrie reprezinta, bine cunoscut pentru toti, Ziua Nationala a Romaniei. In realitatea istorica, pe data de 1 Decembrie 1918 a avut loc unirea Transilvaniei cu Banatul, Crisana si Maramures. Astfel ca, acum 101 ani, prin Marea Adunare de la Alba – Iulia, s-a votat unirea celor doua teritorii, cerandu-se formarea unui singur stat unitar. Legea Unirii a fost ratificata prin decret de lege, pe data de 11 decembrie 1918, de catre regele Ferdinand.

Oficial, Romania a capatat aceasta zi nationala cu data de 1 decembrie 1990, cand, prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, primul presedinte dupa perioada comunista a adoptat acest fapt. Alegerea acestei zile drept ziua nationala a Romaniei a reprezentat un afront adus minoritatii maghiare din Romania, pentru ca ziua de 1 decembrie a inseamnat o pierdere politica.

Aceasta data nu a reprezentat singura zi nationala a Romaniei.  Romanii au mai schimbat doua astfel de zile de-a lungul istoriei. Intre anii 1866-1947, 10 mai a fost considerata zi de sarbatoare nationala, deoarece printul Carol a depus juramantul in fata adunarii reprezentative a Principatelor Romane Unite la aceasta data. In anul 1947, dupa abdicarea regelui Mihai I, ziua de 24 august a fost numita zi nationala.

La multi ani, Romania!

Sursa foto: Digi24

Related posts
Uncategorized

Fotogalerie. Colibe din zona Rucar

Uncategorized

Sotul a plantat mii de flori pentru sotia nevazatoare

Uncategorized

Timp de meditare in urma virusului Covid-19

Uncategorized

Cele mai fascinante lucruri despre Romania

Sign up for our Newsletter and
stay informed

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Worth reading...
160 ani de la Mica Unire