Diverse

1 Decembrie 1918 – data Marii Uniri, Ziua Nationala a Romaniei

1 decembrie ziua nationala

1 Decembrie reprezinta, bine cunoscut pentru toti, Ziua Nationala a Romaniei. In realitatea istorica, pe data de 1 Decembrie 1918 a avut loc unirea Transilvaniei cu Banatul, Crisana si Maramures. Astfel ca, acum 101 ani, prin Marea Adunare de la Alba – Iulia, s-a votat unirea celor doua teritorii, cerandu-se formarea unui singur stat unitar. Legea Unirii a fost ratificata prin decret de lege, pe data de 11 decembrie 1918, de catre regele Ferdinand.

Oficial, Romania a capatat aceasta zi nationala cu data de 1 decembrie 1990, cand, prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, primul presedinte dupa perioada comunista a adoptat acest fapt. Alegerea acestei zile drept ziua nationala a Romaniei a reprezentat un afront adus minoritatii maghiare din Romania, pentru ca ziua de 1 decembrie a inseamnat o pierdere politica.

Aceasta data nu a reprezentat singura zi nationala a Romaniei.  Romanii au mai schimbat doua astfel de zile de-a lungul istoriei. Intre anii 1866-1947, 10 mai a fost considerata zi de sarbatoare nationala, deoarece printul Carol a depus juramantul in fata adunarii reprezentative a Principatelor Romane Unite la aceasta data. In anul 1947, dupa abdicarea regelui Mihai I, ziua de 24 august a fost numita zi nationala.

La multi ani, Romania!

Sursa foto: Digi24

Reactia ta

Incantat
0
Fericit
0
Dragoste
0
Nu sunt convins
0
Amuzant
0

Ar putea sa-ti placa si

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe in:Diverse