Travel

De la Barajul Rausor pana in Varful Iezer

Baraj Rausor, drumul spre leresti

Daca te afli pe drumul national DN73 (drum care leaga Municipiul Brasov de Municipiul Pitesti) si doresti sa descoperi ceva nou, la doar 14 km de Campulung Muscel se afla lacul de acumulare Rausor. Aflat in comuna Leresti, barajul Rausor este un punct important de atractie pentru judetul Arges, dar si pentru alimentarea cu apa si producerea de energie electrica.

Chiar daca in judetul Arges cel mai cunoscut baraj este Vidraru, si barajul Rausor are o frumusete aparte. Distanta este relativ mica fata de drumul principal si se parcurge destul de rapid.

       

Zona nu este deloc straina pentru pasionatii de drumetii montane. Nu departe de lacul de acumulare se afla cabana Voina. Cabana a fost printre primele construite in aceasta zona si de-a lungul anilor a fost gazda zecilor de iubitori de natura si de munte. In mijlocul naturii, sub brazii care se inalta pana la cer, langa apa rece de izvor, gasesti o oaza de liniste, de relaxare; locul unde poti simti linistea naturii.

Cabana este amplasata la o altitudine de 950 si reprezinta punctul de plecare spre mai multe trasee montane.

La primul contact cu barajul Rausor, ai senzatia ca acesta este asezat la picioarele unui munte. Si nu este doar o iluzie. Cabana Voinea reprezinta punctul de plecare spre traseele montane din zona (Varful Iezer, Varful Batrana, Varful Papusa si nu numai). Muntii Iezer-Papusa sunt situati in lantul Carpati, Carpatii Meridionali, grupa majora sudica si ofera un traseu de neuitat, cu peisaje care iti taie rasuflarea. Muntii Iezer sunt ridicati intre cursurile superioare ale raului Doamnei si Dambovitei, care ii delimiteaza la nord, nord- vest si vest, catre inaltele culmi ale Fagarasului, precum si la est, catre creasta Pietrei Craiului.

      

Am avut ocazia sa parcurg doua dintre traseele marcate. Prima oara cand am luat contact cu aceasta zona, copil fiind, am cucerit varful Papusa. A doua oara am parcurs traseul pana la Varful Iezer. Urcarea s-a facut prin Valea Jepilor, pana la refugiu si lacul glaciar iar de acolo la varful Iezerul Mare (2135 m) unde am avut o priveliste de 360 grade, remarcand culmile inalte ale Fagarasilor si masivul Piatra Craiului., mai departe coborand prin Piciorul Iezer. Pot doar sa zic ca intreaga privelste este spectaculoasa.

Recomand vizitarea acestor locuri in orice anotimp. Daca iarna totul este imbracat in alb si se creeaza un peisaj uimitor, vara totul capata culoare. Verdele crud al brazilor sub albastrul cerului creeaza un tablou impresionant.

Ca un sfat, iarna traseele montane pot fi mai dificile din cauza avalanselor. Daca zapada este mare acestea pot fi declansate usor. Cu toate acestea, urcarea nu este imposibila atunci cand se urmaresc marcajele si nu sunt abateri de la ele. Pana la refugiul Iezer, in mod normal, nu sunt probleme.

Related posts
LocatiiTravel

Valea Doftanei si Lacul Paltinu

LocatiiTravel

Transfagarasan, cel mai spectaculos drum din tara

Travel

Varful Papusa, cel mai antrenant traseu din sezon

Travel

Muntele Draganu - drumul copilariei

Sign up for our Newsletter and
stay informed
[mc4wp_form id="14"]

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *