Carte

Cat de important este sa citim

citeste cat mai mult

Inca imi amintesc perioada liceului pasind spre o lume noua pentru mine, locul unde am infiripat stranse legaturi si am acumulat o serie de amintiri care raman vii in viata mea. Dar, pe langa acestea, imi amintesc si orele de limba romana si cum evitam sa citesc operele literare care faceau parte din programa scolara. Cu timpul am realizat ca prin tot ceea ce faceam ma pacaleam pe mine, cititul nu facea nimic altceva decat sa ma ajute. Din ce in ce mai des apar stiri, articole, reportaje despre tehnologie si despre faptul ca in ziua de astazi, inca de o varsta frageda, copiii primesc tablete, telefoane si alte gadgeturi, inlocuind astfel cartile. Si nu sunt deloc de acord cu acest lucru.

Daca in America este deja cunoscut faptul ca scrisul clasic este in curs de inlocuire cu scrisul pe laptop, acest fenomen se raspandeste si in Europa. Spre exemplu, in Finlanda elevii nu mai folosesc ustensilele clasice in timpul orelor. Fiecare elev are laptop, s-a renuntat complet la caiete, manuale, pauzele sunt destul de mari si uneori orele se tin departe de salile de clasa, in natura. Nu spun ca acest lucru este gresit, mai ales cand apar rezultate scolare foarte bune, iar rata de promovabilitate este mare, elevii sunt mai relaxati si vin cu placere la scoala, dar asta nu inseamna ca trebuie sa se renunte complet la carti.

Cu toate acestea, cititul ramane cel mai important exercitiu pentru creier. Cum organismul nostru are nevoie de hrana, corpul de miscare (daca vrem sa ne pastram in forma), la fel si creierul are nevoie de exercitiu, si cititul este cea mai buna varianta. Sa nu uitam de bine cunoscutul proverb, “ai carte, ai parte”. Daca ne intoarcem putin in timp, pana sa gasim orice pe Internet si Google, cartea era punctul de intalnire al omului cu stiinta. Informatia era greu accesibila, si singura metoda de a o obtine era cititul.

Mai jos puteti regasi o serie de motive pentru care cititul este important:

  • Deconectarea de la stresul si problemele acumulate zi de zi. De-a lungul anilor au fost facute studii care au demonstrat ca cititul reduce nivelul de stres.
  • Posibilitatea de a invata lucuri noi – astfel reusesti sa acumulezi cat mai multe informatii care te pot ajuta in dezvoltarea profesionala.
  • Imbogatirea vocabularului – poti dobandi un limbaj mai extins si poti avea mai multe subiecte de discutii in cercurile de prieteni/colegi de munca.
  • Devoltarea imaginatiei si a concentrarii.

Mie personal imi plac cartile bibliografice si cele pentru dezvoltare personala. Imi place sa citesc povestile oamenilor, experientele acestora si modul in care au procedat in situatii cheie. Daca ar fi sa fac o recomandare acum, as alege cartea lui Zlatan Ibrahimovici si cartile lui Dale Carnegie. In ceea ce ma priveste, urmatoarea carte pe lista „Iubindu-l pe Pablo, urandu-l pe Escobar” scrisa de Virginia Vallejo.

Acum este mult mai usor. Companiile importante ofera beneficii angajatilor, punandu-le la dispozitie un furnizor de carti gratuit care le pot aduce la locul de munca cartile dorite; exista, de asemenea, multe librarii online, poti imprumuta de la prieteni, colegi.

Nu pierde timpul. Citeste!

Reactia ta

Incantat
0
Fericit
0
Dragoste
0
Nu sunt convins
0
Amuzant
0

Ar putea sa-ti placa si

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *